De band

Het begon met een onuitspreekbare groepsnaam, ‘Sretjiew’, en drie broers Weijters (Tom, Bert en Bram). De eerste gaf het musiceren op, de tweede werd deeltijds muzikant met een daytime job, de derde werd voltijds pianist.  Sretjiew evolueerde naar Blauwe Periode, zonder broer Tom, maar met Toni De Winne op gitaar en Nico Manssens op drums. De muziek evolueerde van een amalgaam van invloeden (van punk over kleinkunst tot jazz) naar een eigen geluid in de Nederlandstalige pop. Vandaag klinkt Blauwe Periode toegankelijk maar verrassend gelaagd, authentiek maar rijk en genuanceerd. Iets gelijkaardigs kan je zeggen van de teksten, die op twee tenen trachten te balanceren tussen poëzie en zwarte humor.
De muziek van “Elf” leeft al enkele jaren. Veel van de nummers bestonden ooit in een heel ander jasje, teksten en muziek werden herschreven, bewerkt en herwerkt, zorgvuldig geboetseerd of met de grove borstel omgevormd. Na jaren radiostilte nam Blauwe Periode in 2010 producer Frederik Dejongh (Jerboa) onder de arm om de muziek een ruwer hedendaags kantje te geven. Het resultaat is “Elf” : 11 Nederlandstalige nummers met een eigen geluid, een eigen sfeer, een eigen stem.

De mensen
  • Bert Weijters : zang, bas, gitaar, tekst & muziek

  • Bram Weijters : toetsen (Rhodes piano, Hohner pianet, CRB combo organ, Solina string-ensemble) &  arrangementen   --  www.bramweijters.com

  • Nico Manssens : drums  -- www.myspace.com/nicomanssens

  • Toni De Winne : gitaar


De muzikanten van blauwe periode verdienden al ruimschoots hun strepen in de Belgische muziek. Bram speelt momenteel in binnen- en buitenland met verschillende jazzbands (Bram Weijters trio, Koen Nys quintet, Hamster axis of the one-click panther, Misstriohso, Fables of Fungus) en met Dez Mona; Nico stond op het podium met o.a. Philippe Robrecht, Jerboa, Trixie Whitley, Antoon Walgrave, Lady Linn, Jef Neve en zelfs Toots Thielemans. Bert speelde in de live-band van Jerboa.


 

home