terug

klik op
voor foto op ware grootte

Wantsen


Palomena prasina
groene stinkwants

Op de vroege bessenbladeren stapte een behoedzame wants.Hij was nog in winterkleur (bruin)en vluchtte naar de achterkant van het blad toen mijn objectief te dicht kwam. Na even wachten kon hij op de foto. Deze wantsen zijn alles eters en overwinteren als volwassen exemplaar. In de winter hebben ze een bruine schutkleur, in de zomer zijn ze bladgroen. Kwestie van een mooie garderobe...


Acanthasoma haemorrhoidale

Deze wants is verwant aan de berkenwants en voedt zich vooral met plantaardig materiaal dwz sappen en bessen.


idem

In profiel kun je de lange zuigsnuit zien die als een zwarte lijn achter de borstribbe verdwijnt. De wants kan de zuigsnuit uitklappen en voedsel, vruchten, aanprikken. Veel ander wantsen steken ook andere insecten.


Nimf van een wants

Verrassend klein en vinnig klom en vloog een wantsennimf op de rozemarijn.


Pentatoma rufipes
boswants

De boswants nam afscheid van de zomer. Eerst liet hij zich geduldig op een blad zetten, en stapte dan naar de zon. Deze wants zit meestal in boomkruinen en is zowel in de winter als de zomer actief. Hij eet vruchten maar vooral andere insecten.


Pentatoma rufipes
boswants

Deze wants wheeft geen last van kou en eet in de winter wintervlinders, in de zomer is zijn menu diverser en omvat zelfs sommige kevers....


Streepwants
Graphosoma lineatum

Fraai kostuum dat ze alleen aantrekken als ze volwassen zijn.


Deze wants heet ook pyamawants of italiaanse stinkwants

Als volwassene hebben ze een schrikkleur, en worden door vogels ongemoeid gelaten. De nimfen zijn aanvankelijk bruin en kleuren lanzaam met het groeien. Momenteel is onderzoek bezig naar deze merkwaardige evolutie van waarschuwingskleur.