terug

Klik op
voor foto op ware grootte

Vlinders


Polygonia c-album
Gehakkelde aurelia

Sinds we hop in de tuin hebben, een frequente bezoeker van het vroege voorjaar tot de late herfst, want de vlinder overwintert als volwassene. Deze vlindersoort is zeer variabel van patroon en kent een seizoenspolymorfisme.


Rustig en lekker in de zon.


of op een bloem


Synanthedon tipuliformis:
bessenglasvlinder

Een kleine vlinder (2cm spanwijdte) met doorzichtige vleugels. De rupsen leven onder de bast van bessenstruiken.


Bessenglasvlinder

De vlinder liet zich in de tuin fotograferen op een schermbloem.


Synanthedon myopaeformis
Appelglasvlinder

Een andere glas- of wespvlinder. Rupsen leven onder de bast van appelbomen.


De vlinder zat in augustus op de bloemen van een hortensia.
Qua grootte vergelijkbaar met de bessenglasvlinder.


Deze kleine vlindertjes zijn vrij moeilijk waar te nemen. Ze lijken op vliegjes (qua grootte) maar vliegen totaal anders.


Sint Jansvlinder
Zygaena filipendulae

Om de verwarring te vergroten paren deze Sint Jansvlinders op het sint jacobskruiskruid waar rupsen van een andere roodzwarte vlinder (sint Jacobsvlinder)zich te goed doen. (zie rupsen)


Vanessa atalanta
Atalanta


De atlanta is nu de meest frequente vlinder in onze tuin. Soms verschijnen er enkele exemplaren in hetvroege voorjaar, kennelijk geslaagde overwinteringen, maar meestal komen de grotere aantallen vanaf juni voor.



Deze atlanta geniet midden oktober van de nectar van de klimop. Hij zal waarschijnlijk noodgedwongen moeten overwinteren...als het niet te koud wordt kan het lukken... of worden ze langzaam meer winterhard ?


Dagpauwoog
Aglais io
vroeger Inachis io

Mooie vlinder die als imago overwintert en je doet schrikken door plots de vleugels te openen en met de vleugels een ritsel-krakend geluid te maken. In 2009 zeer overvloedig aanwezig.


Celastrina argiolus
Boomblauwtje

Deze vlinder komt dikwijls in een omgeving met klimop voor, en heeft zich ook in de stad gevestigd.



Boomblauwtje

Ze overwintert als pop en wordt na september niet meer waargenomen.


Boomblauwtje

Dit exemplaar is een mannetje. De vrouwtjes hebben een brede donkere band aan de vleugelrand.


Polyommatus icarus
Icarus blauwtje

Deze vlinder houdt o.a. van hulst, reden waarom hij ieder jaar weer verschijnt. Hoewel hij op het boomblauwtje lijkt heeft hij een andere overwinteringsvorm nl. als rups.


Maniola jurtina
Bruin zandoogje

Het bruin zandoogje is een van de vlinders die zich aan de veranderende omgeving heeft aangepast, en een lange vliegtijd, van mei tot september, heeft. Zij overwintert als halfvolgroeide rups.


Pararge aegeria
Bont zandoogje

Het bont zandoogje heeft een langere vliegtijd (februari tot oktober), maar die wordt door meerdere generaties volgemaakt, want de vlinder zelf heeft slechts drie weken om mooi te zijn.


Lycaena phlaeas
Vuurvlindertje


Het vuurvlindertje is schuw maar erg aanwezige vlinder, want ze vliegt in vele generaties (soms tot 5 per jaar) en kan dus van april tot oktober voorkomen. Volwassen exemplaren overleven de winter niet. Deze soort overwintert als rups.


Stenoptila pterodactyla
Vedermot


Dit vlindertje overwintert als volwassen exemplaar. Je treft ze op beschaduwde plaatsen vanaf april (de overwinteraars) de eerste generatie in juni juli, en de volgende generatie vanaf augustus tot april. Als ze vliegt spreiden de vleugels open tot vijf pluimachtige vleugeltjes, vandaar de naam pterodactyla (5 vingerig)... het begin van ons tiendeligstelsel in een stel mottenvleugels.



Vedermot


Dit is geen buitenaards wezentje maar het vooraanzicht van ons vedermotje; onzichtbaar als het ergens tussen de bladeren hangt, erg zichtbaar als het opvliegt (2cm vleugelbreedte).