terug

klik op
voor foto op ware grootte

Kevers


Een van de vele Phyllobius snuitkevers.

Als volwassen exemplaar een bladeter, als larve een wortel vreter...


Gegroefde lapsnuitkever
Otiorhynchus sulcatus

Binnen gevangen en dan buiten gezet stapt zij gezapig van het terras tussen het gras...


Dit jaar in overtal binnen gevangen. Vermoedelijk voeden de larven zich aan de wortels van de skimmia voor ons huis en sluipen ze langs de spouw binnen???.


.Larven van deze kever kunnen schadelijke worteleters zijn. De kever leeft meerdere jaren en kan zich maagdelijk voortplanten. Deze kever kan niet meer vliegen en voedt zich 's nachts.


Snuitkevertje

Een van de vele piepkleine snuitkevertjes (2 3mm). Deze drentelt in het late najaar nog op onze tuintafel rond.


Snuitkevertje

Paradeert hij of zij nog wat rond om zijn/haar beste kant te laten zien?


Hazelnootboorder
Curculio nucum

Een sprietige wijsneus, met een wondere levenscyclus.


Van ei tot larve duurt een week, van larve tot pop duurt een seizoen. Als de hazelnoot afvalt en de larve volgroeid is, kruipt ze in de grond. Daar verpot ze. De kever verschijnt anderhalf jaar nadat ze de hazelnoot als larve verlaten heeft. Ze blijft of als pop of als imago nog een jaar ondergronds.


Neushoornkever
Oryctes nasicornis

Deze kever zat in mijn composthoop, te vroeg opgespit maar duidelijk klaar om de wereld in te trekken. Mevrouw ziet er geweldig uit.


Verser dan vers met mooie vacht en blinkend pantser. Ik heb haar terug in de compost gezet. Het is pas 12 maart.


In 2011 was meneer ook van de partij

Ik heb hem in een grote pot compost in de garage gehouden. Zolang het koud was kroop hij diep de grond in. Met de warme paasdagen kwam hij boven en heb ik hem laten vliegen


Kleurrijk met stuifmeel nog aan de monddelen

Portugal in grote aantallen op bloeiende struiken


Clytus arietis
de kleine wespenbok

De wespenbok is een levendige onrustige kever die van zon houdt en zich kennelijk met zijn wespenpakje veilig waant, en maar een heenkomen zoekt als je hem lastig valt.


Melolontha melolontha
Gewone meikever

Deze kever ziet er uit als een pantserwagen, erg aangewezen als je maar een korte periode hebt om een partner te zoeken en eieren te leggen....


Oxythyrea funesta
Rouw rozenkever

Een rozenkever die in Hongarije schadelijk is, en in Zuid-Duitsland wordt beschermd. De larven eten zoals meikevers plantenwortels. Als imago eten ze stuifmeel, en zijn dus op bloemen te vinden, zoals op de foto.


Phylloptera horticola

Dit is de gewone rozenkever. Als larve houdt hij van wortels als imago is hij meer bloem gericht.


Trichius fasciatus
Penseelkever

Sommige exemplaren paraderen in een prachtig bont pak om de dames te versieren (hoewel dat bij veel insecten met weinig omhaal is).


Vliegende
penseelkever zie 28a

Dit is een mannetje die gretig op zoek rondvliegt en dus na vele pogingen in volle vlucht gefotografeerd kon worden. Insecten leven aan een razend tempo en vooral ijverige mannetjes zijn ongedurie objecten.


Boktorretje

Deze zelfde bloemen worden bezocht door allerlei kevertjes, bijen, zweefvliegen en wespen. De dames zamelen vlijtig stuifmeel of nectar in, en zijn iets gewilligere foto-objecten.


Rhagonycha fulva
soldaatje

Vroeger alom tegenwoordig, ook de zwarte variant, nu zelden in de tuin... te weinig luizen ?


Een haantje ?

Mooie heldere kleine kever op bloeiende ajuinachtige.


Aromia moschata
wilgen-, rozen- of muskusboktor

Deze prachtige boktor (haast 4 cm lang) werkte zich tussen grassen omhoog, om hogerop weg te kunnen vliegen. Hij (of zij) was nog heelvers en reukloos, en liet zich gewillig fotograferen. Want ik hanteer als pricipe alles te laten leven wat ik fotografeer.... hoewel dat soms tenadele van sommige opnames is...